NÁVRAT DO "HISTORIE"
STAVOSTOJ KE KONCI OSMDESÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ PRONIKAL DO ČÍNY.


Stavostroj Nové Město nad Metují v rámci svého výrazného rozvoje v sedmdesátých letech minulého století v rámci posilování svého vývozu do celého světa začal vyvážet své stavební stroje i do Číny, která tehdy byla těsně po skončení tzv. "kulturní revoluce" a všude zbytky této pro Čínu neblahé doby vlády Mao-Ce-Tunga byly ještě patrné (stav ekonomiky, jednotné ustrojení lidí, provoz na ulicích atd.). Já jsem se tam měl možnost podívat v únoru 1980 v rámci řešení reklamace na skrejpry dodané ze Stavostroje. Tehdy tam došlo v návaznosti na specifické (ale nezakázané) nasazení těchto strojů k poruchám na diferenciálech a věncích pohonu kol. Nutno říci, že se reklamaci podařilo vyřešit ke spokojenosti uživatele a obchody dále pokračovaly.

Níže uvádím několik fotografií z této události a přikládám fotogalerii z návštěvy Císařského paláce, který se nachází uprostřed Pekingu. Z fotografií je patrné jak tehdy vypadaly ulice a lidé v Pekingu.

Porovnáme-li to s dnešním stavem v Číně, vynikne ohromný skok dopředu v této zemi, která má předpoklady stát se jednou z významných světových mocností a naplno vstoupit na světovou scénu. I politicky se zdá, že postupně budou muset řešit otázku demokracie a svobody.



Obchodní zastoupení československé republiky v Pekingu


Obchodní dům v obchodní čtvrti. Měli tam přístup jenom cizinci a byl tam k dostání sortiment, který pro normální občany v Číně nebyl dosažitelný.


Křižovatka v obchodní čtvrti


Roztomilá Číňanka na nedělní procházce. Ta se asi dožila i doby minisukní ve své zemi.





Pohled na hlavní třídu procházející celým Pekingem s délkou možná až 80 km. Jak vidíte, cyklistika byla oblíbeným
(a normálním lidem jedině dostupným) způsobem přepravy


No a tohle byl pohled na naše stroje a poškozené součásti v nepříjemné situaci

















Na jednání jsem si nemohl stěžovat, jak vidíte, bylo jich na mě hodně.




A nyní se podívejte na fotogalerii z návštěvy "Císařského paláce" v Pekingu a tzv. "Letního města" za Pekingem. Bylo to v neděli, kdy lidé byli ve svátečním ustrojení na vycházce.


Poklepáním na níže uvedený odkaz otevřete fotogalerii

  "Císařský palác" a "Letní město" v Číně